Het uitzoeken van de juiste boom.

Het uitzoeken van een kerstboom is voor veel mensen vaak moeilijk.

Er zijn veel verschillende soorten en elk soort heeft weer andere eigenschappen,met behulp van dit overzicht kunt u de kerstboom uitzoeken die bij u past!

Vergelijking tabel van de verschillende soorten kerstbomen;

Soort Kerstboom

Naalvastheid

Geur Prijs
Fijnspar met kluit 8 10 laag Ga naar Fijnspar
Fijnspar gezaagd 6 10 Laag Ga naar Fijnspar
Omorika 7 6 middel Ga naar Omorika
Blauwspar 9 8 hoog Ga naar Blauwspar
Nordmann 10 5 hoog Ga naar Nordmann
Fraseri 9 7 hoog Ga naar Fraseri
Conica 9 8 middel Ga naar Conica
Koreana 9 9 hoog Ga naar Koreana
Lasiocarpa 10 8 hoog Ga naar Lasiocarpa

Welke kerstboom ruikt het lekkerste?

De bekende kerstboomgeur haalt u in huis met de fijnspar,deze geeft de sterkste geur af,tevens geeft de blauwspar ook veel geur af. U kunt de geur van een kerstboom altijd zelf testen door zelf op de verkoopplaats door een paar naalden van de boom af te halen en deze fijn te wrijven tussen uw vingers.

Welke kerstboom heeft een mooie kleur?

De Fijnspar en Conica hebben een donkergroene kleur. De Omorika en Nordmann zijn aan de bovenkant van de naalden donkergroen en aan de onderkant zilvergrijs. De Concolor en blauwspar zijn donkerblauw.               

Stevigheid draagkracht van de kerstboomtakken.

Als u zware versiering of echte kaarsen (wees voorzichtig!) in uw kerstboom wilt hangen dan is de stevigheid van de takken van belang. De grootste draagkracht hebben de takken van de blauwspar,tevens zijn de takken van de Nordmann ook erg sterk.

Zachte en puntige naalden?

De Nordmann,Koreana en de concolor hebben de zachtste naalden. De Blauwspar heeft meer puntige naalden wat een voordeel kan zijn als u een kat of een hond heeft die graag in de boom wil snuffelen.(Uw kat of hond benaderd de blauwspar vaak wat voorzichtiger!)

De natuurlijke groeiwijze.

-De Nordmann is vaak een wat bredere boom .

-De fijnspar is vaak wat smaller dan de nordman. 

-De Omorika is een smalle hoge boom.

-De Blauwspar is een volle vrij brede boom.

Welke kerstboom maakt al op jonge leeftijd denneappels?

De Koreana heeft vaak al op jonge leeftijd paarse rechtopstaande dennenappels. Ook de omorika kan in een droge zomer dennenappels vormen.

Welke boom is het beste wat betreft naaldval?

-De naaldvastheid is afhankelijk van het tijdstip van zagen of uitgraven,een verse kerstboom houdt langer zijn naalden vast. Versheid is te controleren door de boom flink te schudden,er mogen dan geen groene naalden van de kerstboom afvallen.(Bruine naalden zitten vaak binnenin de boom dit is normaal)

-De temperatuur en de luchtvochtigheid binnen zijn erg belangrijk. Een kerstboom die eind november is gezaagd blijft buiten zeker tot begin maart goed. Daarom is het goed om de boom een koele plaats te geven          (dus zeker niet in de buurt van de verwarming) Ook is het zeer goed om te proberen de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Bijvoorbeeld door aan de radiatoren verdampingsbakjes te hangen of om de boom met een plantensproeier geregeld nat te sproeien.