Meer over kwekerij Bolhuis en de kerstbomen.

De kwekerij is in 1923 opgericht door Popke Bolhuis en in 1956 overgenomen door Edze Bolhuis en in 1992 overgenomen door Jaap Bolhuis.

De eerste 57 jaar werden er verschillende soorten groente gekweekt zoals; spinazie,bloemkool, rabarber maar ook komkomers en meloenen.

In 1980 zijn de eerste kerstboompjes aangeplant en dit was al snel een groot succes met verkoop aan consumenten en handelaren.

De velden op de flanken van de Hondsrug zijn erg geschikt voor de teelt van kerstbomen aangezien de grond leemig is en er goed kerstbomen met kluit gestoken kunnen worden.

Jaap Bolhuis tussen de kerstbomen.

Sinds 1980 is het areaal kerstbomen steeds groter geworden.

Doordat de verkoop in de loop der jaren steeds meer ging van gezaagde kerstbomen (vooral gezaagde fijnsparren) naar kerstbomen met een kluit en later ook naar kerstbomen met kluit in pot werd het steeds belangrijker om kwalitatief hoogwaardig plantmateriaal te gaan gebruiken.

De kwaliteitsnormen voor kerstbomen waren in de beginjaren niet hoog en mindere exemplaren werden wat hoger afgezaagd!

Omdat regulier plantgoed niet de vereiste kwaliteit had voor een volle kerstboom met kluit in pot zijn we op de kwekerij overgeschakeld op plantgoed in pot.

zaailingen 1 jaar oud
blauwspar na 1 jaar!
plantgoed in pot
plantgoed 2 jaar

Door de hele proces van zaaien tot aan de verkoop aan de consument in eigen beheer te doen is het mogelijk om 1e kwaliteit kerstbomen te kweken.

Vooral de herkomst van het zaaigoed is van zeer groot belang omdat in het zaaigoed alle eigenschappen van een goed gevormde kerstboom zitten.

Door veel te experimenteren met de verschillende herkomsten uit vele landen zijn er herkomsten gevonden die in het Nederlandse klimaat de mooiste kerstbomen geven.

Het spreekt voor zich dat dit een jarenlang proces is omdat pas na enkele jaren goed is te zien hoe de kerstboom zich ontwikkeld.

Uiteindelijk zijn er meerdere herkomsten gevonden die zeer geschikt zijn voor de kerstbomenteelt.

Op onze kwekerij zijn we 365 dagen per jaar met kerstbomen bezig en is het eigenlijk altijd kerst!

lees meer over

plantgoed kerstbomen

De kerstbomen

Consumenten